Хто Такий Devops-фахівець Та Як Ним Стати? Огляд Професії Від Senior Devops Райфа Сергія Соколова

Також обговорили, чим займається девопс інженер і що потрібно знати, щоб ним стати. Бонусом додали корисні посилання на книги, канали та професійні спільноти в соцмережах. Спочатку головне – DevOps – не зовсім спеціалізація. Це методи, що об’єднують в одному процесі розробку, тестування та розгортання програмного забезпечення, як і в Agile. Але, на відміну до підходу в Agile, методи DevOps об’єднують і команду експлуатації, розширюючи автоматизацію та взаємодію між усіма ланками життєвого циклу програми чи додатка. Спочатку терміном DevOps описували лише сам підхід до розробки софта, але потім цим терміном почали називати нову професію.

Це дозволить вам побачити, на що впливають ті чи інші налаштування і де в системі шукати помилки. Маючи прикладні знання, ви зможете забезпечувати стабільність проєктів за будь-яких умов. А це вже гарна основа для успішного старту в ролі DevOps Engineer.

Звучить просто, на ділі — адище з купи інформації, великий поріг входження і навчання не менше ніж рік. Якщо розпорошуватися і додати ще фішечок — є ймовірність закінчити навчання в той момент, коли технологія застаріла і більше нікому не потрібна. Можна стати системним архітектором, якщо спеціалісту цікаво розібратися, як працює додаток на всіх етапах свого життєвого циклу – від розробки до підтримки». DevOps-практикам є місце і на етапі підтримки готового продукту. Їх застосовують для моніторингу, зворотного зв’язку, безпеки, впровадження змін.

Devops: Зарплатня Фахівця В It

Методологія DevOps спрямована на забезпечення ефективної взаємодії розробників та кінцевих користувачів продукту та оптимізацію всіх процесів життєвого циклу ПЗ. У кожного з них своя історія, але це точно завжди історії про «values» — коли інженери показують надрезультати, і виростають з рамок своєї відповідальності. Резюмуючи, робиш більше-більше отримуєш, дуже проста істина.

З його допомогою розробники можуть завантажувати свої та скачувати контейнери інших девелоперів, аби потім використати у своїх цілях. Також CI/CD допомагає полегшити співпрацю між розробниками та іншими командами, як-от тестувальники та спеціалісти з інфраструктури. В результаті цей підхід сприяє постійному покращенню програмного senior devops engineer забезпечення і швидкому реагуванню на зміни в бізнесових та ринкових умовах. Інструменти DevOps змінюються значно швидше, ніж у розробці. Однак якщо ви зрозумієте принципи їх роботи, то без проблем опануєте будь-які новинки. На сьогодні DevOps інженер – одна з найнеобхідніших позицій в компаніях, де розробляються продукти.

Хто такий DevOps Engineer

Серед delicate skills — комунікабельність, самомотивація, сильні аналітичні здібності, вміння швидко вчитися та розв’язувати проблеми — у протилежному випадку кар’єрний роадмап не працює. Інструменти DevOps змінюються та вдосконалюються швидко і постійно, а концепції значно рідше. Використання інструментарію дозволить освоювати та втілювати концепції усіх рівнів складнощів. Не будуть зайвими і знання мов програмування Python та Bash.

Інфраструктура Як Код

Вибирай свій варіант підписки залежно від завдань, що стоять перед тобою. Але якщо потрібно пройти повне навчання з нуля до рівня фахівця, краще вибирати Базовий або Преміум. А для того, щоб вивчити 2-3 нові технології, або повторити знання, готуючись до співбесіди, підійде Пакет Стартовий. GitHub Actions – інтегрована з GitHub служба автоматизації. Девопс розробники використовують її для створення та налаштування CI/CD.

Так він економить час, сили і гроші – і для замовника, і для компанії». Знання хоча б однієї з зазначених у карті мов обов’язкове. Звичайно, DevOps інженеру не треба мати рівень Senior у області розробки. І обрана мова програмування https://wizardsdev.com/ теж не має критичного значення. Головне — знати мову настільки, щоб використовувати її для написання програм для автоматизації процесів. Зазвичай DevOps інженери вивчають Python, Ruby, Node.js, Go, Rust, C або C++.

Кто Такой Devops-инженер, И Чем Он Занимается

Попри стрімкий розвиток технологій принципи роботи не можуть кардинально змінитися за один чи навіть п’ять років. Сервера та Linux нікуди не дінуться та будуть актуальні й через десять років. Третє — потрібно вибрати свій стек, і свій набір технологій. Моя рекомендація — AWS, Terraform, Kubernetes, Prometheus Stack, EFK.

  • Тут також потрібні знання Docker, Ansible чи популярний на сьогодні Helm.
  • І, звісно ж, головне завдання ― сконектити усі ці підрозділи так, що робота була максимально ефективною.
  • Кожну описує «типовий представник» — досвідчений фахівець і просто авторитетний колега, та сама людина, яка знає всі таємні куточки своєї професії.
  • Дехто дотримувався думки, що DevOps Junior-рівня не існує, бо дуже великий поріг входження.
  • Підписуйтесь на щотижневу розсилку від головної редакторки Happy Monday з підбіркою найцікавішого контенту тижня, новин та кар’єрних можливостей.

Також ця культура не передбачає пошук «більш винної» команди у разі невдачі. Це значить, що проблема, яка виникає — загальна, і кожен зацікавлений в її усуненні. Senior вміє розв’язувати абстрактно сформульовані завдання, ухвалює рішення та бере на себе відповідальність за результат. Знає, коли потрібно під’єднати до завдання колег, може координувати їхню роботу. Має глибші знання, ніж Middle, а також розуміє верхньорівневі процеси з позиції бізнесу. Щоб краще вивчити DevOps, раджу практикуватись у розгортанні сайтів.

Хто Такий Девопс? Що Робить І Скільки Заробляє Devops Engineer

Він працював із Depositphotos, Emerson, Ring та іншими компаніями, зокрема консультував і щодо пошуку DevOps-інженерів. На жаль, чимало клієнтів не завжди розуміють, що таке DevOps та які задачі передбачає ця сфера. Дехто може вважати, що йдеться про системних адміністраторів. Попит на DevOps-фахівців зростає разом із розвитком технології CI/CD — автоматизації на всіх етапах розробки. Що більшим і складнішим стає проєкт, тим більше в ньому необхідна допомога девопсів.

Хоча, звісно, така освіта буде плюсом, бо дасть вам базу — як теоретичну, так і практичну. ➖ Основний мінус — це неповноцінні проєкти, які покривають тільки один чи два аспекти DevOps. Наприклад, CI (процес збирання та тестування коду) та його реліз, коли інженер відповідальний лише за доставку результатів збирання та перевірку, чи все відбулося успішно. Або Infrastructure Engineer, який займається тільки налаштуванням серверів та середовищ і не співпрацює напряму з розробниками чи замовниками.

Хто такий DevOps Engineer

А зараз я працюю в компанії Intellias у ролі Senior Lead DevOps Engineer та приймаю активну участь у Center of Excellence. Найближчим часом буду переходити у внутрішній Technology Office як експерт для налагодження процесів на нових проєктах. DevOps повинен заохочувати культуру колаборації та відкритих процесів у компанії. Це може бути складно, адже деякі організації звикли “ховати” процеси одних команд від інших.

Не менш важливе вміння перекласти ІТ-мову на бізнесову (і навпаки) й навички давати ефективний зворотний зв’язок. Проте перш ніж шукати ментора або компанію, потрібно опанувати навички програмування. Наприклад, я на різних проєктах використовував Python, Go та JavaScript. Також важливо ознайомитися з системами контролю версій, хмарними технологіями, системами автоматизації процесів розробки та розгортанням застосунків тощо.

Хто такий DevOps Engineer

Звісно, заробітна плата може відрізнятися в залежності як від типу вашого досвіду (сапорт, білд-інженер, SRE тощо), так і від швидкості сприймання інформації. Тобто реально стати Senior чи Architect після 3-4 років, але це радше виключення, ніж правило. Основна суть CI — отримати код, протестувати його, зібрати і ще раз протестувати, після чого упакувати та відправити на збереження в так званий сервер артефактів.

На початковому етапі треба щонайменше знати, як працювати з операційними системами, навіщо нам необхідна автоматизація, що є таке CI/CD. Мабуть, непогано було б мати знання про клауд, докер та кубернетес, розуміти, що то за графіки на моніторингу, та читати логи. А якщо щось не знаєш, то вміти швидко знайти інформацію та використати її.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *